Az elsüllyedt város új leletei

Az elsüllyedt város új leletei

2021. november 24. Off By Ufóvilág

Búvárrégészek ókori hadihajó és egy görög temetkezési hely maradványaira bukkantak az elsüllyedt egyiptomi városban, Thónisz-Heraklionban. A Nílus torkolatában egykoron elterült település az ókorban Egyiptom legnagyobb földközi-tengeri kikötője volt, mielőtt Nagy Sándor Kr. e. 331-ben megalapította Alexandriát.

A fáraók idején, a Kr. e. 12. században épült várost, amelyet akkor Thónisznak neveztek, több mint 1200 éve földrengések pusztították el. Az Alexandria közeli Abukir-öbölben fedezték fel újra 2001-ben az elsüllyedt város. A Föld alatti Régészet Európai Intézete vezette egyiptomi–francia régészcsoport búvárai találtak rá az ókori hadihajóra, amely akkor süllyedhetett el, amikor a város híres Ámon-temploma, ahol a hajó lehorgonyzott, összeomlott a Kr. e. második században. Az előzetes vizsgálatok szerint a 26 méter hosszú, lapos fenekű hajó evezőlapátotokkal és egy nagy vitorlával az akkori hagyományos hajóépítést tükrözi, de az ókori Egyiptom jellegzetességeit is magán viseli.

Az elsüllyedt város egy másik részében találtak rá a görög temetőre, amely a Kr. e. negyedik századból első éveiből származik. „A felfedezés tükrözi a városban élt görög kereskedők jelenlétét” – a görögök már a késő fáraókori dinasztiák idején letelepedhettek a térségben. Szent helyeiket a hatalmas Ámon-templom közelében építették fel. Ezek szintén megsemmisültek, és maradványaikat megtaláltuk az egyiptomi templom maradványaival együtt.


További érdekes hírek, cikkek olvashatók az Ufó magazinban! Kapható az újságárusoknál.