Ukrán delfinek

Ukrán delfinek

2020. július 20. Off By Ufóvilág

Gyakorlás közben szöktek meg a trénerektől az ukrán tengerészet delfinjei március elején. Az ukrán média tudósításai szerint a speciálisan kiképzett állatok közül kettő később visszatért a szevasztopoli katonai bázisra, ám hármat továbbra is keresnek. Jurij Pliacsenko egykori szovjet tengerésztiszt szerint a delfinek valószínűleg nőstények után indultak.
Az ukrán védelmi minisztérium tagadja a sajtó állításait a szökött delfinekről. Még azt sem erősítették meg, hogy katonai célokra képeznének ki állatokat – annak ellenére, hogy rendszeresen jelennek meg felvételek katonai eszközökkel felszerelt delfinekről.
Szevasztopolban egészen 1973-ig nyúlik vissza a katonai delfinek képzése. Abban az időben arra tanították be azokat, hogy a hátukra szerelt szigonnyal idegen búvárokat támadjanak meg, vagy hogy felrángassák őket a felszínre, ahol fogságba ejthették őket. Az állatokat továbbá kiképezték kamikazeakciókra is, hogy bombákat szállítsanak ellenséges hajókhoz.
A Szovjetunió felbomlását követően a delfinek az ukrán haditengerészethez kerültek. A szevasztopoli bázist a 2000-es években kiürítették, ám tavaly újrakezdték a munkát a harci állatokkal.