Okostelefon az űrben

Okostelefon az űrben

2020. július 20. Off By Ufóvilág

Csak hosszas felkészítéssel és a Földön használatos modellektől eltérő alkatrészeket használva juthatnak a világűrbe okostelefonok, hiszen szétrobbanó akkumulátoruk vagy darabokra törő kijelzőüvegük kárt tehetne az űrhajósokban. A Nemzetközi Űrállomáson lebegő drónokat vezérelnek egyszerű mobilok. A készülékből jelenleg két darab van használatban egy-egy fedélzeten lebegő, leginkább a Csillagok háborúja Luke Skywalkerének gyakorlódrónjára hasonlító eszközökbe szerelve. A SPHERES nevű apró, kísérleti műholdak az űrhajósok mellett lebegve végeznek különböző feladatokat tesztelési célból.
A rangos amerikai műszaki egyetem, a MIT által fejlesztett eszközök hamar kinőtték eredeti processzoraik teljesítményét. Fejlesztőik szerint egy okostelefon közbeiktatásával lehetett a legegyszerűbben modernizálni a hardverüket. A fejlesztéshez a Google Nexus S okostelefonra esett a választás, amelynek gyári Android szoftverét az űrbeli felhasználáshoz módosítani kellett.
Az iPhone-nal szemben a készülék további előnye volt, hogy egyszerűen lehetett külső alkálielemről működtetni, mivel az ISS-en tűzveszélyességük miatt meg van tiltva a lítiumos akkumulátorok használata. Egy hagyományos alkálielem tönkremenetelénél a legrosszabb esetben is csupán savszivárgás léphet fel. A NASA által használt Nexusok hat darab alkálielemről működnek, amelyek egy külön tartóban vannak a készülékekhez csatlakoztatva saválló borításban.
A módosítások a telefonokban található rádiót is érintették, a wifikapcsolat továbbra is létezik a készülékben, amely ezen keresztül kommunikál a központi számítógépekkel. Ugyanakkor a földi használathoz nélkülözhetetlen mobiltelefonos egységet kiszerelték a Google-mobilokból, mivel annak működése zavarná az űrállomás műszereit. A laboratóriumi tesztek közben derült ki, hogy a Nexus S szenzorai meglepően jól kezelik az alacsony gravitációs környezetet, a fejlesztők szerint a giroszkóp minimális módosításával tökéletesen működik súlytalanságban is: vezérlését két szén-monoxid-fúvóka segítségével oldják meg.