Phoenix – 2022 konferencia

Phoenix – 2022 konferencia

2022. november 16. Off By Ufóvilág

A szlovákiai Kis-Fátra erdős hegyvidékével körülvett Zázrivá település Agroturisztikai panziójában szeptember 16–18. között tartotta meg soros nemzetközi konferenciáját – Phoenix – 2022 címmel – a Szlovákiai Ufóklub.
A háromnapos rendezvényen a visegrádi országok többségében ismert írói, újságírói, klubvezetői képviseltették magukat, összesen mintegy negyven fővel. Lengyelországból egy, Csehországból öt, Magyarországról egy előadó érkezett, míg a házigazdákat két fő képviselte.
Gabriela Slováková írónő, a Szlovák Ufóklub vezetője a konferencia megnyitása után Atlantisz rejtélyes eltűnéséről tartott izgalmas, sok paraterületet érintő, összefoglaló jellegű előadást.
Több évtizede ismert író, kutató, publicista a jelenleg múzeumigazgatóként dolgozó Miloš Jesenský, aki a szlovákiai vámpírlegendák kialakulásáról és azok valóságtartalmáról beszélt, látványos diaképek illusztrációit felhasználva. A régi mondák között kutatva előadását a szellemek és vérfarkasok izgalmas témakörével fejezte be.
Pusztay Sándor, az Ufó magazin főszerkesztője nem volt ismeretlen a nézők körében, hiszen több mint negyedszázada meghívást kap különböző szlovákiai ufó- és paranormális témákkal foglalkozó konferenciákra, találkozókra. Mostani előadása a titkosszolgálatok és az ufókérdés közötti kapcsolatokról szólt, amelynek bizonyításához felhasználta a Magyarországon a múlt század végén Keviczky Kálmánról/Colman von Keviczkyről készített – birtokában levő – titkosszolgálati jelentéseket is.

Miloš Jesenský és Pusztay Sándor

Nagy figyelem kísérte a lengyel ufókutató, Robert K. Leśniakiewicz előadását, aki a Baltikum elmúlt évtizedekben történt legjelentősebb ufóeseteit ismertette.
Ladislav Lahoda cseh történész a középkorban épített templomok rejtett és elfeledett kincseiről beszélt, amelyek közül napjainkban a felújítások során egyre több kerül napvilágra.
Ugyancsak Csehországból érkezett Františka Vrbenská, aki a kelták mágiájáról, isteneikről, állati és emberi áldozatairól, szellemábrázolásáról tartott gazdagon illusztrált előadást.
A földönkívüliek űrhajóiról, az idegen lények felépítéséről, személyiségük jegyeiről, a földi emberhez való hasonlóságukról adott elő a cseh Jitka Lenková írónő.
Karel Dudek néprajzkutató – jelképesen – együtt érkezett egy moldvai „fehér asszonnyal”, aki a legenda szerint gyakran jelenik meg a Cseh középhegység erdeiben.
Utolsóként Jaroslav Mareš ipartörténész egy csehországi várkastély egykori energiaellátásának feltárásáról, egy titkos náci alagútban eltűnő elektromos vezetékek rejtélyeiről tartott dokumentumfilmmel illusztrált előadást.