Emlékezés Ademar Jose Gevaerd (1962-2022) brazil ufókutatóra

Emlékezés Ademar Jose Gevaerd (1962-2022) brazil ufókutatóra

2023. január 8. Off By Ufóvilág

Futótűzként futott körbe a szomorú hír a világ ufókutatói között az interneten, hogy 2022. december 9-én, meghalt Ademar Jose Gevaerd, a brazil ufókutatás vezetője, a brazil UFO magazin (Revista UFO Magazine) alapítója, főszerkesztője, az ICER (International Coalition for Extraterrestrial Research) dél-amerikai vezető képviselője, világviszonylatban jól ismert és elismert ufókutató.
„Ufológusként kevés hozzá fogható személy van a világon!” – jellemezte őt Gary Hesseltine angol kutató, lapkiadó, az ufókutató világszervezet, az ICER alelnöke megemlékező írásában. Gevaerd volt az a kutató, aki elérte, hogy Dél-Amerikában a hivatalos szervek komolyan vegyék az ufókutatást, létező tényként kezeljék az ufókat. Számos alkalommal tárgyalt vezető politikusokkal, államelnökkel, a brazil hadsereg legfelsőbb szintű vezetőivel az ufókérdésben, melynek kézzelfogható eredménye volt az a nem kis siker, hogy Brazíliában a civil ufókutatók és a hadsereg közösen vizsgáltak számos ufóesetet. Az „Operation Prato” (Prato Hadművelet) keretében éveken át közösen kutatták az ufókat Amazóniában civil ufológusok és katonák. Gevaerd másik kiváló képessége volt nagyszabású nemzetközi és nemzeti konferenciák szervezése Brazíliában. A gyakran több ezer fős részvétellel tartott konferenciáin ott volt mindenki, aki valamit is számít a világ ufókutatásában. Túlzás nélkül kijelenthető, hogy közelmúltunkban és jelenünkben Gevaerd volt a világ egyik legmeghatározóbb ufókutatója! Halálával a globális ufókutatás elveszítette egyik legfontosabb vezérét, a világ pedig elveszített egy kiváló embert!

A.J. Gevaerd 1962-ben született. Kevesen tudják róla, hogy a biológiai tudomány csodagyerekének tartották. 20 éves korában azonban hátat fordított ennek a szép tudománynak, hogy fontosabb szenvedélyét, az ufókutatást folytathassa teljes energiájával. Kitartó munkája eredményeként Dél-Amerika vezető ufológusává és a világ egyik meghatározó ufókutatójává vált.
Felbecsülhetetlen értékű munkát végzett a Prato (Colares) Hadműveletben, a Vargina UFO eset kivizsgálásában, a brazil „Csészealjak éjszakájában”, valamint több éves magánkutatást végzett az Amazonas régióban a vízpartok közelében élő őslakosok ufóészleléseivel kapcsolatban. Igazi szenvedélye volt a gabona- és terménykörök vizsgálata. Nagyszámú ilyen kört és ábrát derített fel Brazília számos pontján. Több alkalommal elutazott Angliába is az ottani gabonaköröket kutatni.
Meghatározó szerepet játszott abban, hogy szilárd kapcsolatok épültek ki a brazil kormánnyal és a hadsereggel ufótémában. Ennek eredményeként Brazíliában hivatalosan is elismerték az ufók létezését. 2013-ban hivatalos felkérést kapott arra, hogy Washingtonban vegyen részt egy vezető politikusokkal és katonai személyekkel folytatott tanácskozáson az ufókról. Sajnos ezekről az eseményekről a globálisan meghatározó médiák soha nem adtak hírt, de úgy is mondhatnánk, hogy elhallgatták ezeket az ufókérdésben igazán fontos történéseket.
Büszkeséggel írhatok arról, hogy személyes élmények és jó barátság köt hozzá, ahogyan barátai is szólították, A.J.-hez. Magyarországon 1990-ben alapítottuk meg a Magyar Ufókutató Hálózatot. Megalakulásunk után az akkor New-Yorkban élt, minden ufókutatásban jártas magyar ember által kiválóan ismert Keviczky Kálmán (Colman von Keviczky) volt ICUFON alapító-igazgató segítségével azonnal kapcsolatba kerültünk A.J.-vel. Akkortól lettünk levelező partnerek, és képviselői az brazil UFO magazinnak Magyarországon. 1994. októberében volt módom vele először személyesen találkozni és barátságot kötni Düsseldorfban, a Magazin 2000 nemzetközi konferenciáján. Ezt követően 1997. decemberében az a nagy megtiszteltetés ért, hogy A.J. meghívott engem is az általa szervezett grandiózus ufó világkonferenciára Brazíliavárosba, amin részt vett több száz vezető ufókutató szerte a világból, illetve jelen voltak magas rangú katonatisztek, politikusok és több világűrben járt űrhajós is. Fantasztikus élmény volt azon a konferencián személyesen részt venni és testközelből ismerni meg több meghatározó ufó esetet. Személyesen hallani Jesse Marcel Junior -akkor még élt közvetlen szemtanú – visszaemlékezését a Roswellben történtekre, megismerni Stanton T. Friedmannt a Majestic-12 amerikai projektben közreműködő világhírű tudóst, Budd Hopkins regressziós hipnózissal végzett tényfeltáró kutatásait, több dél-amerikai állam magas rangú katonatisztjeinek ufókkal kapcsolatos beszámolóit és nem utolsó sorban orosz űrhajósok ufómegfigyeléseit.
A.J. minden évben több ufókonferenciát szervezett Brazília különböző városaiban. 2012-ben ismét személyesen találkozhattam vele Foz do Iguazuban, a IV. Brazil UFO Világkonferencián. Ekkor ismerhettem meg személyesen lányát, Danielát is, aki A.J. meghatározó segítője lett az ufókonferenciák szervezésében, valamint az UFO magazin készítésében.

Következő alkalommal 2018-ban találkoztam A.J.-vel Moszkvában a Cosmos Hotelben, a kínai ufókutatók által kezdeményezett „Öt Kontinens Fórum” elnevezésű konferencián, amelynek célja volt egy globális ufókutató szervezet életre hívása.

Mindketten alapító tagjai lettünk akkor a létrehozott WCEC (World Coalition on Extraterrestrial Contact) szervezetnek. A jelenlegi világ ufókutató szervezet (ICER) később ennek alapjain építkezett tovább, és bontakozott ki.

Teljesen megdöbbentett, amikor A.J. a moszkvai szállodában elmondta a tragikus hírt lányával kapcsolatban, hogy Daniela három évvel korábban autóbalesetben meghalt. Ez az esemény sajnos fatálisan meghatározta A.J. további pályafutását. Lelkileg teljesen megtört, lánya halálát nem tudta feldolgozni.

De az ufókutatás még éltette! Tervei voltak, túl akarta élni a nehéz helyzetet, és tovább akarta szolgálni a brazil és a nemzetközi ufókutatást, most már a lánya emlékéért is! De ez minden akarata ellenére sem sikerült igazán! Mindig azt érezte, hogy a lánya után akar menni. A lelki terhet valójában nem tudta legyőzni, egyre komolyabb pszichikai problémái lettek, amelyek kezdték testi egészségét is felmorzsolni. Szakmai pályafutása utolsó meghatározó eseménye volt 2022. júniusában, amikor felkérést kapott arra, hogy szervezzen meg több neves külföldi ufókutató személyiség részvételével egy nagyszabású élő televíziós műsort, és ennek keretei között nyújtsanak hiteles tájékoztatást az ufókról a brazil szenátusnak. Ez egy olyan elismerése volt az ufótéma kutatásában és népszerűsítésében végzett kimagasló tevékenységéért, ami élete egyik legkiválóbb eredménye, sok szempontból szakmai munkája betetőzéseként értelmezhető. Az eseményen jelen volt Garry Hesseltine angol kutató, az ICER alapító tagja, alelnöke, aki már akkor érezte a nagy bajt A.J. Gevaerd rohamosan hanyatló egészségével kapcsolatban.
Ademar Jose Gevaerd 2022. december 9-én visszatért oda, ahol lányával viszontláthatták egymást. A lelke elköltözött abba a dimenzióba, ahol talán már sokkal többet tud az ufókról is, arról a rejtélyről, aminek kutatására fordította egész életét!
A.J. Gevaerd a brazil, a dél-amerikai és a világ ufológiájának igazi legendája volt! Teljes életére kiterjedő, lenyűgöző munkával rendelkező karakter volt, akit egyetemesen tiszteltek, és világszerte nagyon sokan gyászolják ufókutatók és más tudományágak képviselői. Munkássága példaértékű minden ufókutató előtt! Emberi karaktere örökké megmarad a szívünkben, mert nemcsak kiváló ufókutató, magazintulajdonos/szerkesztő és konferenciaszervező volt, hanem melegszívű, éles humorérzékkel megáldott, nagylelkű ember is egyben, aki nagyon fog hiányozni mindazoknak, akiknek szerencséjük volt őt személyesen is ismerni!
Dr. Tarcali Gábor