Egy vicces és szokatlan áramkör

Egy vicces és szokatlan áramkör

2023. január 26. Off By Ufóvilág

Láttam az interneten egy nagyon bolondos áramköröcskét, és vettem a fáradságot, és össze is raktam. Nem a kapcsolási rajzban megadott tranzisztorokat tettem bele, hanem azt, ami hasonló a kezembe akadt. Elsőre nem indult el ugyan, mert a rajzban 1.5 Voltos a tápfeszültsége, de kicsit 2 volt felett már beindult a kis rakoncátlan jószág. A végén két 1,5 voltos AA elemet tettem tápnak.
A feltaláló eredeti rajzának felső részén egy rézcső van, amire 6 db. kis ferritgyűrű van húzva. Fontos, hogy a rézcső nincs se hosszában, se másképpen felhasítva. Ezt a gyanakvó kollégák többször is megkérdezték. A rézcsőnek a két végére két forrasztó fület tettem, hogy menet közben egyszerű legyen változtatgatni a ferritek darabszámát, vagy más típusú gyűrűket lehessen cserélgetni rajta. Kész volt az áramkör, és lelkesen rezgett, hiszen ez lényegében egy kissé szokatlan oszcillátor, amibe egy furcsa késleltető tagot tettünk. És ez a lényeg – ami a Kapanatze generátorának is- , a késleltető tag.
Az áramkörbe beépített BDX33C NPN teljesítmény tranzisztorra érdemes egy kis hűtőbordát szerelni, nehogy túlmelegedjen szegény. A másik tranzisztor egy BC55U7C típusú PNP tranzisztor. A kis kondenzátor 47 pF, az Ellenállás pedig 100 kiloohm. A teszteléshez kell még két db. fehér LED, amelyeket párhuzamosan kell kapcsolni, és hasznos, ha két kis huzaldarabot is forrasztunk rá, méghozzá akkorát, hogy kényelmesen elérje a rézcsövecske két végét. Az elemtartóba helyezzük az elemet, és ha semmi sem melegszik túlzottan, a rézcső két végéhez érintjük az előkészített LED-eket. Ezek szépen világítanak. Igen ám, de a rézcső galvanikus egy rövidzár, a maga század Ohmnyi ellenállásával, és mégis 3 Volt van a két vége között. Ha egy alumínium drótot, egy fúrót, vagy a szemüvegem szárát dugom át a rézcsövecskén, azon is megfigyelhető a jelenség.
Persze meglepett a dolog, és a rézcsövecskén átdugdostam egy vékonyabb szigetelt drótból hat menetet. A kis tekercs végein 90 Voltot mértem, az igaz, hogy egy FET bemenetű műszerrel, ami alig terhel be galvanikusan.
Ha a rézcsövecskéről a hozzávezető drótra letoltam a ferritgyűrűket, akkor megszűnt a jelenség, vagyis a részcsövecskén már nem égtek a LED-ek. Vagyis egyértelműnek tűnik, hogy a jelenséget az időkésedelem okozza, vagyis ez egy szokatlan művonal, vagyis nincs itt semmi látnivaló. Vagy mégis?
A Kapanatze generátornál is egy csomó ferritgyűrűn van átvezetve egy vastag és két vékonyeb vezeték, és így ezeken is komoly időkésedelem lép fel a külső tekercs, és az időben megkésleltetett vezetékek között, és ez komolyabb áram kicsatolását teszi lehetővé, amely áramkör csak az indulásához kér külső segítséget. A fentebb bemutatott kis áramkör nem termel, csak fogyaszt energiát, de segít megérteni a jelenséget, amit egy már áramot is termelő berendezés építése során hasznosítani tudunk. Egy jól megépített Kapanatze 5-6 KW-ot is képes előállítani, vagyis korlátlan ideig ingyen ellát egy kisebb háztartást, vagy tanyát. Szabadalmazott, de magának bárki összerakhatja.
Most, hogy az energiaválság Damoklesz kardja lóg felettünk, ezeken érdemes egy kicsit elgondolkodni. A Kapanatze megoldás és még több hasonló is egy vagy két jó földelést használ. Ilyen például lehet a kerti csap, meg egy gödörben elhantolt bádogvödör is megfelelő. Hasznos ezekhez vastag vezetékkel csatlakozni. A megindult áramkör innen nyeri az természetben hatalmas mennyiségben rendelkezésre álló elektronokat. Ezeket nem használja el, mint például a műanyag, vagy az üveg és a cserépgyártás, hanem csak ütemesen ide-oda rángatja, hogy ne mécsesekből összetákolt virágcserép kandallóval kelljen világítanunk és fűtenünk.
Kisfaludy György