Dimenziókapuk

Dimenziókapuk

2020. július 20. Off By Ufóvilág

Sci-fi szerzők kedvenc témája az a bizonyos „kapu”, vagy más néven féregjárat. Egy különleges átjáró az időben vagy a térben, amelyen át az utazók hatalmas távolságokra juthatnak el egyetlen szempillantás alatt, egyben út az ismeretlenbe.
A NASA bejelentése után már nem kérdés többé, hogy létezik egy ilyen ajtó. Saját honlapján közölte ugyanis a szenzációsnak tűnő hírt az Amerikai Űrhajózási Hivatal, majd hamarjában egy közel négy perces kisfilmet is készítettek, amelyben megpróbálják annak lényegét a laikusok számára is érthetővé tenni.
Az Iowai Egyetem plazmafizikusa, Jack Scudder jött rá, hogy a Föld mágneses mezeje bizonyos helyeken összekapcsolódik a Nap mágneses mezejével, létrehozva ezzel egy állandó, folyamatos és megszakítás nélküli kapcsolatot a Föld és a Nap között. Ezeken a kapcsolatokon (vagy ahogy ők nevezik, x-pontokon) pedig vannak úgynevezett kapuk, amelyekről egyelőre sejtelmük sincs, hogy hova vezethetnek.
A bejelentéssel egy időben azt is közölték, hogy 2014-ben egy több évig tartó misszióba kezd a NASA, melynek során az energiarészecske-detektorokkal és mágneses érzékelőkkel felszerelt űrhajók legfontosabb feladata lesz megfejteni a különös kapuk titkait.